Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Konténer rendelés előtt III. 3. kerület Budapest

Mire figyeljünk konténer rendelés előtt?

Sok esetben csak akkor válik aktuálissá a konténer rendelés, amikor a szemét, a lom, vagy az építkezésből visszamaradt sitt, esetleg más típusú hulladék már teljesen ellepte az udvart vagy a ház környékét. Lakókörnyezetünk állapota jelentősen kihat a komfortérzetünkre, arról nem is beszélve, hogy ha a házunk környéke elszállításra váró szeméttel van tele, a rendezetlenséggel nemcsak rossz benyomást kelthetünk, de egy idő után számíthatunk a szomszédok nemtetszésére (rosszabb esetben feljelentésére) is. Sokan sajnos napjainkban is a felhalmozott lomok és hulladékanyagok elégetésével próbálják megoldani a helyzetet, ahelyett hogy konténert rendelnének.  Ez azonban nemcsak veszélyes, hanem tiltott tevékenységnek is minősül, mivel a nyílt láng használata súlyos károkat okozhat egészségünkben, és az égéskor keletkező káros anyagok a levegőbe jutva a környezetet is károsítják. Akadnak olyanok is, akik nem költenek a költözés során felhalmozott lom elszállítására, hanem megvárják az éves lomtalanítást.

Nem mindegy azonban, hogy milyen mennyiségű lomról van szó, és mennyit kell várnunk. Ne felejtsük el, hogy az otthoni szemétégetés mellett, bizonyos típusú hulladékok nem megfelelő helyen és módon történő tárolása is vonhat maga után jogi következményeket. A szemét elszállítása éppen ezért nem megkerülhető és nem érdemes sokáig várni vele, szabaduljunk meg minél hamarabb az udvarunkat elcsúfító szeméttől, és vele együtt a fent említett kockázatoktól. Konténer rendelés előtt érdemes tisztázni néhány kérdést:

1. A konténer elhelyezése és konténer rendelése

Amennyiben lehetséges a konténer magánterületen való elhelyezése, mérjük fel, hogy a szállítóautó befér-e a kapun, van-e elég hely a számára (2,8 méter szélesség és 3,8 méter magasság szükséges). Fontos, hogy azon a helyen,
ahol a konténer lerakásra kerül, ne legyenek fák, faágak, illetve például olyan haszonnövények, amelyeket a lerakással veszélyeztetnénk. Ha a konténer elhelyezése csak közterületen megoldható, területfoglalási engedélyt kell előtte beszereznünk. Ez csak folyamatos rakodás esetén nem kötelező, azaz, ha a rakodás során a teherautó a helyszínen marad, és a sofőrje is jelen van. Praktikus a konténert a szeméthez lehető legközelebb lerakatni.

2. Milyen mennyiségű hulladékot szeretnénk elszállíttatni?

Ez a kérdés a konténer mérete miatt nagyon fontos. Sokféle konténer áll rendelkezésünkre, a 4 köbméterestől kezdve egészen a 8 köbméteresig. Érdemes a nagyobb konténert választani, ha nem vagyunk biztosak a megfelelő méretben, hiszen így még mindig kedvezőbb költségekre számíthatunk, mintha még egy fordulót kellene fizetnünk, mivel a szemét nem fér el a megrendelt, kisebb méretű konténerben.

3. Milyen fajta hulladékról van szó?

Négy kategóriát különböztethetünk meg:
- sitt
- zöldhulladék
- vegyes háztartási hulladék
- lom

A sitt olyan nem lebomló anyagok összefoglaló neve, amelyek jellemzően kőművesmunkák során maradnak hátra, mint például a tégla, a vakolat, a beton, a cserép és az egyéb inert anyagok. A zöldhulladékok közé tartozik például a falevél, a faágak, a szobanövények, a lekaszált növények, azaz tulajdonképpen minden élő, lebomló, növényi anyag.  A háztartásokban keletkező szemét - kivéve a veszélyes hulladékok - a vegyes háztartási hulladék kategóriába sorolandó. A bútordarabokat, fabútorokat, fémdarabokat, és a jellemzően a lomtalanítás során keletkező mindenféle hulladékot lomként definiálhatjuk (természetesen itt is kivételt képeznek a veszélyes hulladékok).

4. Szállítás ideje, helye

Néhány nappal a tervezett szállítási idő előtt rendeljük meg a konténert; a sürgős szállításra való igényt célszerű már a rendelés leadása során jelezni. Meg kell adnunk a pontos címet, illetve a címmel kapcsolatos bármilyen fontos tudnivalót, információt is.

5. Speciális igények

Speciális igényünket (áfás számla, hulladék-átvételi elismervény kiállítása) is célszerű előre, már a rendelés leadásakor telefonon vagy e- mailben jelezni.

<-- Vissza a Konténer rendelés előtt III. 3. kerület Budapest blog oldalra!